Szülőknek, pedagógusoknak

GYERMEKFÓKUSZOLÁS

“Egy anya azzal a kérdéssel fordult hozzám telefonon, hogy mit tehetne annak érdekében, hogy jobban megérthesse a fiait. Először is azt tanácsoltam neki, hogy iratkozzon be egy fókusz-tanfolyamra. Másodszor pedig azt javasoltam, hogy amikor a fiának valami gondja vagy rossz érzése van, kérdezze meg tőle: hol érzi azt pontosan a testében és hogy miféle érzések azok? Ezt az érzést azután majd “kihelyezhetné valahová a testén kívülre”, ahonnan aztán jobban szemügyre veheti. Néhány héttel később a következő történetet mesélte el nekem az anya:
Képzeld, egyszer éppen az autót vezettem a két fiammal, akik két, ill. négy, évesek és a hátsó ülésen ültek. Nagyon ideges voltam, mert a kisebbik toporzékolt, sírt és kiabált. Nem láttam tisztán, hogy mi történik körülöttem és közben arra is figyelnem kellett, hogy biztonságosan vezessek. Egyszer csak az idősebbik fiú, Joachim megkérdezte a kisebbet, Casimirt:”Hol érzed a testedben a  haragot?” Casimir  bőgve így válaszolt: “A hasamban” Joachim: “De pontosan merre?” Casimir: “Itt. ” Es odatette a kicsi kezét a hasára. Joachim: “Tartsd a kezedet ott egy kicsit és akkor jobban leszel. Casimir: „Nem szép ez itt”. Joachim: “Helyezd el valahová kívülre… keress neki valahol egy helyet, hagyd csak eltávozni és meglátod, újra jól fogod magad érezni.” Ezután csend lett hátul a kocsiban, a fiúk elégedetten ültek, s én ismét felszabadultan éreztem magam.
…..Egyre több és több kérés érkezett hozzám szülőktől, tanároktól és másoktól, akik szerették volna a gyermekeket fókuszolásra tanítani: “hogyan segíthetek a gyermekemnek a fókuszolással?” “Hogyan kísérhetem a gyermekemet vagy gyermekeimet iskolai munkájukban a fókuszolással?” Kiderült, hogy ez összetettebb dolog annál, mint csupán felnőtteknek gyermekek fókuszolásban való segítése, vezetése. Hamarosan rájöttem, hogy van egy, ennél még fontosabb alapkérdés és igény is. Ez pedig így hangzik: “hogyan lehetek a gyermekemmel a családban vagy a munkában egész napon át fókuszoló módon, jobb légkört teremtve ezáltal akár odahaza, akár az iskolában. Valóban együtt lenni a gyermekkel ahelyett, hogy utasítgassam, ráerőltessek valamit, vagy idegesítsem magam, amikor a gyerek mást akar mint én. Igencsak érdekli a felnőtteket, hogy ők maguk is elsajátíthassák az élet mindennapjaiban a fókuszolás alapattitűdjét,  fókuszolásra tanítva a gyermeket képesek legyenek kísérni őket.”
Részlet Marta Stapert: Gyermekfókuszolás című cikkéből (fordította Horváth Dávid)

Csoportjainkat felnőtteknek: anyáknak, apáknak, jövendő anyáknak, apáknak szervezzük, aki ha emellett pedagógusok is, a pályájukon is eredményesen alkalmazhatják a fókuszolás attitűdjét és magát a módszert is –  nem csak saját magukkal – hanem a gyerekekkel is.

Comments are closed.